Блог на една мајка

ТАБАТА


Бидејќи барав нешто интересно да направам промена во вежбањето и тренинзите од МАРАТОН СО БЕБЕ, почнав да ја истражувам ТАБАТАТА. Така настана МАРАТОН ТАБАТА.

Што е ТАБАТА и од каде поттекнува?

Во 1996 година, јапонскиот физиолог и д-р Изуми Табата и тим научници од Националниот институт за фитнес и спорт во Токио избрале две групи на специјализанти и спровеле шестнеделен експеримент. Првата група вежбала со среден интензитет пет дена во неделата по еден час. Втората групата со висок интензитет вежбале четири дена во неделата 4 минути.

После 6 недели, научниците ги споредиле резултатите и биле воодушевени. Првата група ги подобрила своите аеробни индекси (кардиоваскуларен систем), но анаеробните индекси (мускули) останале непроменети. Додека втората група покажала многу посериозни подобрувања во перформансите на аеробниот и анаеробниот систем. Експериментот јасно покажал дека интензивното интервалско вежбање со помош на ТАБАТА има силен ефект како на аеробните така и на анаеробните системи на телото.

Протоколот Табата бил тестиран во ригорозни научно опкружување и ова бил еден од најсериозните докази за ефективноста на обуката. Д-р Изуми Табата е автор и коавтор на повеќе од 100 научни статии во најпознатите спортски публикации во светот.

Кои се предностите на табата?

1. Совршено ги топи мастите.

Со Табатата  мажите и жените трошат околу 15 калории во минута – одличен показател за оние кои сакаат да изгубат тежина. За споредба: 1 минута споро трчање (8 км на час) се согорува 9 kcal.

Покрај тоа, кога ќе давате максимум од себе, метаболизмот е забрзан: организмот почнува да троши енергија побрзо за одржување на основните функции.

2. Ја зголемува аеробната и анаеробната издржливост

Од истражувањето е докажано дека со Табатата ќе го подобрите вашата аеробна и анаеробна издржливост. така полесно ќе ги извршувате домашните задачи, полесно ќе се качувате по скали и ќе носите тешки работи.

3. Штедите време

Секој човек може да најде време за 2-4 табати во текот на денот.

Една табата се состои од 4 минутно вежбање (20 минути вежбаш, 10 минути одмарш)

За кого е ТАБАТА?

 1. доколку немате проблем со здравјето
 2. сакате брзо да намалите тежина и бидете во одлична форма
 3. сакате да ги стопите мастите
 4. сакате да ја промените вашата стагнација и да го забрзате растот на мускулите
 5. сакате нешто интересно
 6. сакате да ја зголемите вашата издржливост и физичка кондиција

Никогаш не почнувајте одма со  ИНТЕНЗИВНИ Табата тренинзи, посебно не после пород. (ВО Маратон Табата првата недела ве спремам за интензитетот кој ќе се вежба во втората и третата недела).

За кого НЕ е ТАБАТА?

 1. доколку имате заболувања на кардиоваскуларниот систем
 2. доколку имате проблем со мускулите и зглобовите
 3. доколку сте на диета со малку јаглехидрати или на моно-диета
 4. оние кои имаат мала издржливост
 5. како прва активност после пород, најрано може да се почне после 8 месец
 6. дококлку мајката дои треба многу да внимава што внесува и како се исхранува,

Затоа е битно како се храните додека вежбате ТАБАТА. Во МАРАТОН ТАБАТА е вклучена исхрана која ќе ви даде енергија и сила да изградите мускулна, а од друга страна да стопите масти.

Се гледаме на МАРАТОН ТАБАТА

 

Автор: Мери Амбросова

[ssba-buttons]